Teine teos, mille vanuselist sihtgruppi keeruline määrata, on Nobeli rahupreemia laureaadi, Guatemala inimõiguste eest seisva Rigoberta Menchú ja tema kirjanikust sõber Dante Liano.

Pisut meenutab see raamat lapsepõlvest pärit saja rahva lugusid, kuigi tegelikult räägib iga lugu siin autori lapsepõlvemaadest ja suguvõsa ajaloost, mitte ei ole rahvapärimus või muinasjutt. Kõik lood on kirjutatud rahulikus rütmis ja lihtsal moel ning on omavahel seotud. Lugedes jääb tunne, nagu istuksid lõkke ääres ja kuulaksid vanaisa vesteid – just nagu kirjutaja oma lood sisse juhatab. Teose näol ongi tegu autori kummardusega oma kodumaale ja rahvakillule. Tulemus aga viib siinse lugeja paikadesse, kuhu me tõenäoliselt muidu ei satuks, ning tutvustab kauge Guatemala pisikese külakese nimega Chimel kombeid ja tavasid ning ühe pere lugu.

Omaette lugemise selles raamatus moodustab tõlkija eessõna, mis on ühtaegu eraldiseisev ja täiendav lisalugemine. Ja mööda ei saa minna ka Eve Mahhovi illustratsioonidest, mis oma stiililt ja värvikirevuselt teiste siinsete teoste omadest täiesti erinevad.

Kuigi selle raamatu soovituses seisab 5–10-aastastele, julgen kinnitada, et siin on märksa rohkem märksa enamatele. Võtkem või lõik Mini-raamatu sissejuhatusest: „Ta saab teada, miks on inimesed ühtaegu sarnased ja erinevad; miks on mitut moodi loomad, taimed ja keeled kõik ühtmoodi vajalikud; ning miks proovida muuta asja ees, teist taga kellegi meelt, nime või südamesoovi, on sama vähe mõistlik kui sundida jõge suunda muutma…”

Selles loos ei ole kindlasti kõiki vahepeal ilmunud lasteraamatuid, vaid need, mis moel või teisel silma jäid, tähelepanu pälvisid ja soovitamist väärt tundusid. Mis ei tähenda, et teisi ei tasuks lugeda või need ei oleks väärt soovitust. Mõni neist ei pruukinud lihtsalt õigel ajal ja kohas silma jääda. Aga nii on ehk kellelgi kergem orienteeruda ses imelises oaasis, mille lastekirjanduse üha pikenevad riiulid moodustavad. Ja kus on nii kerge kaduma minna…

Loe lähemalt Õpetajate Lehest

Allikas: Õpetajate Leht » Lastekirjandus

Tutvu raamatuga: